Jobb på sikt – kanske hos dig?

Den som har en psykisk ohälsa är ofta hänvisad till sjukersättning. Men det går att hitta både praktikplatser och jobb med rätt stöd och en arbetscoach som tror på dig. Det stödet ger Finsamprocessen Jobb på sikt i Helsingborg, som hoppas på fler kommunala arbetsplatser.

Pernille Brabrand Kovac
Pernille Brabrand Kovac
Pernille Brabrand Kovac

Stöd av en coach
Nu hoppas Jobb på sikt få ut fler deltagare på de kommunala arbetsplatserna. Att komma ut på ett jobb eller börja studera, kanske efter många år i isolering hemma, är ett stort steg att ta. Men om du får hjälp och stöd av en arbetscoach som peppar dig, och även följer med till skolan eller arbetsplatsen, går det lättare att ta det avgörande steget.

– Vi jobbar helt utifrån vad individen själv vill och är motiverad för och stöttar med skräddarsytt individuellt stöd. Målet är alltid på sikt ett arbete eller studier. Ofta inleder vi med en praktikplats, berättar processledaren Pernille Brabrand Kovac.

Jobb på sikt når sina deltagare genom olika samarbetspartners och brukarorganisationer. Det är frivilligt att vara med. Alla söker själva.

Satsningen har varit i gång i två år. Hösten 2014 är 42 deltagare med och 36 står på väntelista.

Kan arbeta friare

– Vi kan berätta många solskenshistorier, säger Pernille Brabrand Kovac. Vi har till exempel jobbat med en person som gått på försörjningsstöd i sjutton år, men som nu arbetar!

Jobb på sikt arbetar mycket med att kontakta arbetsgivare,  privata som offentliga. Totalt har sexton jobb kommit in och åtta är på gång. Åtta personer har hittills fått en anställning. Nio personer har börjat studera och fyra är i  pågående studier.

Hur lyckas ni?

– Vi är ingen myndighet och kan därför arbeta friare. Vi träffar till exempel alltid deltagaren ute på ett fik eller på biblioteket, inte på vårt kontor. Sedan följer arbetscoachen individen. Det är unikt och mycket uppskattat. Och det sker alltid på den enskildes villkor, betonar Pernille Brabrand Kovac.

Responsen från arbetsgivarna är bra. Mest napp har det blivit hos mindre privata företag. Pernille Brabrand Kovac hoppas nu att fler kommunala arbetsplatser vill öppna dörren för Jobb på sikt.

– Vi träffar många eldsjälar som vill ta ett socialt ansvar. Psykisk ohälsa blir allt vanligare i samhället. Man kan ha en personlig koppling, kanske någon i familjen eller vänkretsen, och vill göra skillnad.

Hur är det att arbeta med Jobb på sikt?

– Jätteroligt! Det är det roligaste jobb jag någonsin haft. Jag får jobba med något jag brinner för. Vi ser att människor mår bra av att få bryta sin isolering och få umgås med andra människor, inte bara prata sjukdomar.

http://blogg.helsingborg.se/wp-content/blogs.dir/21/files/2014/11/Jobb_pa_sikt_illustration_500x225.jpg
Illustration: Edin Tucalija
Illustration: Edin Tucalija
Illustration: Edin Tucalija

Fakta om Jobb på sikt
Fyra arbetscoacher och en processledare arbetar i Jobb på sikt. Bakom verksamheten står Helsingborgs stad, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Skåne genom samordningsförbundet Finsam. Från början var det ett projekt som Socialstyrelsen finansierade, men nu har Finsam tagit över ansvaret och driver processen fram till och med den 31 december 2016.

Arbetscoacherna arbetar utifrån en metod som kallas IPS-metoden (Individual Placement and Support). Den har visat sig vara en av de mest effektiva för att hjälpa personer med psykisk ohälsa att få ett arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

Läs mer om Jobb på sikt på http://www.helsingborg.se/jobbpasikt

Text och foto: Nina Gregoriusson

Avbryt

Lämna en kommentar