Om trygghet kring våra boenden med särskild service

Vi tar några frågor till gällande tryggheten kring det planerade boendet i Mariastaden.

Boendet ska ligga intill en planerad skola/förskola och en lekpark. Varför placeras inte de här personerna på en institution i ett mindre tätbebyggt område?

Enligt 1995 års psykiatrireform ska dessa personer som tidigare bott hela sitt liv på institution integreras i samhället och ha samma rättigheter som andra medborgare. De har rätt att bo i alla områden och den här typen av boenden ska placeras ut runt om i staden och integreras i den normala bebyggelsen.

Många har flyttat till området för att få en trygg och lugn plats för sina barn. Hur ska barnens säkerhet garanteras?

Socialförvaltningen tar ansvar för tryggheten – i första hand för de boende själva och personalen. Personalen är välutbildad och kompetent och har tydliga rutiner för hur de ska bemöta de boende. Vi har ett nära samarbete med psykiatrin.

Personerna som kommer att bo här är välkända och välutredda och ska passa in i boendet och i området. Någon som stör ordningen är inte lämplig i den här typen av boende. Det här är snarare personer som drar sig undan.

Det viktigaste för barnen är att deras föräldrar får korrekt information så att de inte oroar sina barn i onödan.

Vilket ansvar har ni för de boende när de rör sig utanför boendet?

De har all rätt att röra sig fritt i samhället och de behöver inte vaktas. Däremot behöver de tillgång till stöd för att klara sin vardag och ibland för att de helt enkelt behöver sällskap.

(Svaren är en sammanställning av bidrag från Dinah Åbinger, tillträdande socialdirektör; Åke Malmén, enhetschef socialpsykiatrin och Helena Sjöstrand, samordnare socialpsykiatrin.)

Avbryt

Lämna en kommentar