Skåneveckan för psykisk hälsa, Röda kvarn 7 oktober

Delaktighet och brukarinflytande i Helsingborg
skaneveckan
skaneveckan

Röda kvarn, Karlsgatan 7
7 oktober 8:30-16:30

Helsingborgs stad bjuder på en heldag för att synliggöra och mänskliggöra psykisk ohälsa, och för att berätta om hur vi på socialförvaltningen arbetar med att ha brukaren i fokus. Välkommen!

Dagen är gratis, men antalet platser är begränsade. Först till (Röda) kvarn!

Det finns fortfarande platser kvar! Kontakta David Bergström: telefon 073-231 13 23, e-post david.bergstrom@helsingborg.se.

Program

8:30 Samling och frukostmingel med kaffe och macka
9:00 Case management
10:00 Må-bra-kör
11:00 Vad sysslar de med på Sköldenborg?
.
12:00-13:00 Paus för lunch (på egen hand)
.
13:00 Delaktiga och inflytelserika – brukare blir utvecklare
14:00 Brukarorganisationer, medlemmar berättar + fikamingel (kaffe och kaka)
15:00 Mindfulness och yoga – att still sitt sinne med meditation och rörelse (föreläsning i salongen)
15:45 Yoga prova på-pass i övre foajén (för dem som vill)
16:30 (cirka) Slut på dagsprogrammet
.
17:30 Filmvisning i samarbete med Röda kvarn:
”Amy” – dokumentären om Amy Winehouse
Du som anmäler dig till dagen och också vill se filmen kan få en gratisbiljett (ange detta vid anmälan, biljetten delas ut på plats).

Mer information om programmet

Case management (9:00)

Brukaren ska vara den som sätter sina mål och ska sedan få rätt stöd att genomföra dem. För detta utbildar vi ständigt fler case managers (vård- och stödsamordnare), det vill säga en kontaktperson på den myndighet som personen har flest insatser hos som i sin tur samordnar alla insatser kring personen.

Må-bra-kör (10:00)

Siw Leijon från Dunkers må-bra-kör ser till att vi får släppa loss och aktivera oss, utan krav på prestation.

Sköldenborg (11:00)

På boendet Sköldenborg (ett så kallat SoL-boende med särskild service för psykiskt funktionsnedsatta) har både boende och personal samlats i innovationsgrupper, som gemensamt kommit fram till att jobba fokuserat med att skapa meningsfull sysselsättning i vardagen. Detta har lett till ett system där hela personalen samlas regelbundet i en ledningsgrupp för att följa individernas utveckling på området.

Delaktighet och brukarinflytande (13:00)

Samarbetet med brukarorganisationerna har fått en avgörande roll i hela vuxenverksamhetens utvecklingsarbete. Genom att regelbundet träffas i en gemensam utvecklingsgrupp och i innovationsgrupper har vi tillsammans skapat en organisation för att ta tillvara brukarerfarenheter, fånga upp synpunkter och idéer och bygga ett ömsesidigt förtroende.

Arbetet har sedan lett till flera arbetsgrupper med konkreta uppdrag att jobba vidare inom områden som brukarmentorer för nya socialsekreterare, tillgänglighet för personer som kommer i kontakt med socialförvaltningen och klarspråk i skriven kommunikation.

Mindfulness och yoga (15:00)

Synvis Ottmar är instruktör i mindfulness och yoga och håller yogapass för socialpsykiatrins sysselsättning och för missbruksvården.

Mitt fokus när jag undervisar i mindfulness är att skapa medvetenhet kring val. Att lära sig göra medvetna val istället för att vara reaktiv. En annan viktig del är att lära sig acceptera alla känslor och tankar för det är först då vi kan förändra dem. Det här är bra saker att kunna för alla men i synnerhet människor som lever med skam och skuld för sin livssituation.

Jag försöker att hålla en öppen linje mellan mig och deltagarna där de får uttrycka hur det känns efter övningarna. 

Du som vill kan stanna kvar efter föreläsningen för ett prova-på-pass i Övre foajén (cirka 15:45 -16:30).

Om arrangemanget

Arrangör för den här dagen är Helsingborgs stad, i samarbete med brukarorganisationerna (Fontänhuset Bryggan, Ria – hela människan, LP-stiftelsen, Schizofreniföreningen och RFHL).

Dagens röda tråd är delaktighet och brukarinflytande inom främst socialpsykiatrin, som är en del av socialförvaltningen och har ansvar för bland annat boende, boendestöd och meningsfull sysselsättning för personer med olika grad av psykisk ohälsa.

Skåneveckan för psykisk hälsa pågår hela veckan 5-11 oktober runt om i Skåne. Det är en vecka för ökad kunskap, hopp och samtal kring psykisk hälsa. Du kan se hela programmet här.

Avboka

Om du har bokat plats och får förhinder får du gärna meddela david.bergstrom@helsingborg.se, telefon: 042-10 42 62, så att vi kan ge platsen till någon annan.

Flyer

Här har du en flyer med programmet den 7 oktober. Fri att använda och sprida! (pdf)

Avbryt

Lämna en kommentar