En vanlig eller ovanlig dag på Kronans boende

Vad är Kronan? Jo det är ett boende med särskild service för människor med psykiska funktionshinder som Helsingborgs stad driver. Här finns 18 lägenheter, både enrumslägenheter och tvårumslägenheter. De som bor här har blivit beviljade boendestöd av socialförvaltningen.

Vi i dagpersonalen börjar klockan 8, då vi avlöser den personal som varit här på natten. Vi går till de allmänna utrymmena dit våra boende kommer för att äta frukost. Idag fyller en man som bor här 50 år. Han uppvaktas med present och sång av oss alla. Vi pratar och finns tillhands i matsalen under frukosten.

En av våra boende hjälper till med morgondisken, detta gör hon nästa varje dag, och säger ofta till oss att ”vi hjälper ju henne så då vill hon ge något tillbaka”. Fin tanke!

Efter frukost är vi behjälpliga för de som bor här. Idag är det två som får hjälp med städ och tvätt. Det är drygt att städa idag då man drar in mycket smuts i lägenheterna i det här vädret. Vi har också en som ska få hjälp med dusch idag, men då han känner sig yr bestämmer vi att vi fixar detta på eftermiddagen. Man måste ju vara flexibel i detta arbete.

En personal pratar med en boende som fick hjälp med städning i går. Denna kvinna har mycket känsla av tvång i sin vardag och hon vill förklara en sak som vi pratade om igår. Vi personal pratar vidare en stund efteråt kring denna kvinnans problematik.

Förmiddagen rullar på med diverse sysslor och vi sitter ner en stund och pratar och dricker kaffe. De boende kommer och går i matsalen.

Någon går iväg med en av de boende till Maxi för att handla och fylla på dennes busskort. Det ringer på dörren och det är veckans matleverans som ska packas upp. Telefonen ringer; det är en elev som ska börja här om några veckor och som vill veta var vi finns någonstans. Jag önskar henne välkommen hit. Det är trevligt med praktikanter, det är lärande både för oss och dem.

Dagen fortsätter med lite dokumentation och vi ringer och beställer ett nytt ”grönt kort” till en boende. Då antidepressiva och antipsykotiska mediciner kan orsaka hål i tänderna kan man få rätt till ett särskilt tandvårdskort vid långvarig medicinering.

Personer som bor i egna lägenheter kommer hit och äter lunch. Dessa börja droppa in och vi pratar lite med alla.

Personal går ut till de boende och delar ut mediciner, annan personal börjar förbereda för middagen där vi är behjälpliga och serverar.

En klient utifrån hjälper till med disken, en viktig syssla som han sällan missar.

Vi ger en rapport till eftermiddagspersonalen. Distriktssköterskan kommer hit för att ge spruta till en dam och lämna medicin. Vi har också varit iväg och köpt tårta med mannen som fyller år idag, som han bjuder på till kvällen.

På eftermiddagen går en personal runt och lämnar ut medicinrullar till de boende, en är ute i tvättstugan, en sitter och gör ESL (ett program för träning av självständighet för personer med psykossjukdomar) med en boende och så skrivs ju detta.

Jag sitter och pratar med klienterna som kommer in i matsalen. Det är viktigt att det finns tid till dessa möten.

Jag har idag också planerat in nästa husmöte som vi försöker ha en gång per månad.

På kvällen finns vi tillgängliga här för våra boende och dagen avslutas med att vi rapporterar över till nattpersonalen.

Dagen är slut, vi ses i morgon!
/Kronan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *