Hjälp till självhjälp

Många är vi som drabbas av psykisk ohälsa i små perioder och genom långa år. När man är mitt uppe i det som får en att må dåligt är det svårt att förstå hur det någonsin kommer kunna bli bättre. Men det är något vi alla känner, hopplöshet. Många är vi som även fått det bättre, hittat rätt hjälp. Många finner hjälp direkt och ibland kan det ta upp till 10 år innan man hittar rätt hjälp eller medicin.

Sociala medier är en stor stressfaktor men där finns även hjälp att hämta från sina medmänniskor. Jag tänkte här nedan lista några grupper jag tagit hjälp utav i mina perioder när jag mått dåligt. Detta är Facebook grupper med egna regler. Reglerna handlar om att man visar respekt och visar medkänsla om man svarar någon. Många berättar om väldigt privata saker och då önskar man inte att bli påhoppad. I vissa grupper kan man diskutera om biverkningar om medicin medan andra grupper helst undviker att diskutera medicinfrågor. Har du haft det jobbigt men idag mår bättre, varför inte vara med och stötta andra i sin vardag. Ibland räcker det med några väl valda uppmuntrande ord. Vill även varna känsliga för att psykisk ohälsa innebär diagnoser, misshandel där offret inte vill anmäla, saker man gör som man sedan ångrar och i dessa grupper måste man ha öppet sinne.

Det finns många grupper men här listar jag några.

https://www.facebook.com/groups/visomkamparmedpsykiskohalsa
https://www.facebook.com/groups/411747442323906
https://www.facebook.com/groups/848576671874245
https://www.facebook.com/groups/743422645721065
https://www.facebook.com/groups/245286038902282

Vill man vara anonym så skulle jag rekommendera att hålla sig till forumet Ifokus. Ifokus är en forumsida med massor av sajter. Sajterna har olika inriktningar, exempelvis så finns borderline, adopterade, ensamhet, autism, bipolär sjukdom, anhöriga, bokstavsfolk, social ångest, trötthet, exotiska djur, sköldkörteln, Star Wars och amerikanska bilar. Jag kan inte lista alla intressesajter här för det är en hel del av dem. Men det man gör är att man registrerar sig, det är gratis. Väljer användarnamn och sen bestämmer du själv hur mycket du vill berätta om dig själv. Sen går du in på den sajt som du har intresse av och svarar på andras forumsinlägg eller gör ett eget inlägg med en fråga du gärna skulle vilja ha hjälp med. Det går lika bra att göra ett inlägg där du skriver av dig. Till skillnad från Flashback så är det fler regler här och man håller vårdat språk. Alla intressesajter finner du längst ner på sidan inne på: www.ifokus.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *