Invigning av Maria Sol

Torsdagen den 10 september var det officiell invigning av Maria Sol, det nybyggda boendet med särskild service för psykiskt funktionsnedsatta i Mariastaden.

Socialnämndens vice ordförande Maria Magnehägg (M) talade och Nils-Göran Olsson klippte bandet.

Konstverket Sol, vind och vatten

Samtidigt invigde konstnärerna Lena Ignestam och Carina Zunino sitt trädgårdskonstverk Sol, vind och vatten med en liten konstrunda där de berättade om sina tankar med verket.

Titeln knyter an till hamnstaden Helsingborg men också till musikern Ted Gärdestads populära låt från 1972 där han sjunger om frihet och drömmar:

Sol, vind och vatten
höga berg och djupa hav
Det är mina drömmar vävda av

Utgångspunkten för verket är konsten att vika papper. Genom olika vikningar har konstnärerna flätat, vävt och vikt fram skisser till de tre skulpturerna i form av en origami-sol, ett antal pappersflygplan och en pappersbåt.

Väl gjutna i brons står nu skulpturerna placerade i trädgårdsmiljön vid Maria Sol.  Den förgyllda solen glänser vid växthuset. Pappersbåten seglar på gräsmattans blanka vattenpuss av rostfri plåt – i vilken molnen och fåglarna också passar på att spegla sig när de far förbi ovanför – och i spaljén vid trädgårdsgången har några pappersflygplan landat, kanske med hjälp av en vindpust.

Med Sol, vind och vatten vill konstnärerna bjuda in till en promenad med gott om plats för lekfullhet, drömmar och luft under vingarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *