”Jag ser fram emot att få en egen spis”

Juno Westman bor idag på Kronan, ett boende för personer med psykisk funktionsnedsättning. Hon ser fram emot möjligheten att få flytta in i ett nytt boende i Mariastaden.
– Det är jättebra och roligt. Kronan är ju slitet och utdömt. Vi har det väldigt kallt på vintrarna. Jag ser mest fram emot att få egen spis så att jag kan koka ägg till kvällsmaten. Frukost och lunch serveras i kafeterian, men kvällsmat får vi ordna själva.

Hon beskriver en vanlig dag, som oftast innehåller någon social aktivitet.
– Ibland åker jag och handlar, ibland är jag nere på sysselsättningen, som ligger i Kronans källare. Vi brukar spela bowling och boxning på Wii. Jag brukar hälsa på en kompis i Lussebäcken som bor själv i en lägenhet. Sedan har jag en kontaktperson som jag träffar och gör roliga saker tillsammans med.

Annars klarar hon sig ganska mycket själv i vardagen.
– Jag får hjälp med medicineringen. Personalen här är väldigt duktiga.

Protester beror på okunskap
Juno är förstås bekymrad över de protester som ibland uppstår när det planeras nya boenden för psykiskt funktionsnedsatta.
– Jag tycker det är tramsigt. Men det beror på okunskap, tror jag. De som är oroliga skulle ta reda på vad det egentligen handlar om. Vi är inte farliga – inte någon av oss. De som möjligen skulle kunna vara farliga sitter inlåsta på rättspsyk.

Ett bra sätt att bemöta rädslan tror hon är genom personliga möten.
– Man får väl samla folk här och visa att ingen är farlig. Och samtidigt försöka ta reda på vad de är rädda för egentligen.

Helst vill hon bli bemött som vem som helst, med respekt.
– Men när jag går på stan är det nog ingen som märker att jag har en psykisk diagnos. Det syns inte på mig. Jag mår rätt bra med hjälp av mina mediciner.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– En fin sommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *