Samordnad psykiatri ska underlätta för klienterna

Bo Lindblad och Åke Malmén har båda jobbat länge på socialförvaltningen i Helsingborg, men är nya i sina roller som psykiatrisamordnare för hela staden. Deras första uppdrag blir att se till att Helsingborgs stad och Region Skåne samverkar kring varje klient med psykisk ohälsa.

Åke Malmén och Bo Lindblad

Åke Malmén och Bo Lindblad

Klientperspektiv

De är överens om att det viktigaste i deras uppdrag blir att se till att alla klienter som behöver det får en samordnad individuell plan (SIP).

– Jag tror att i princip alla klienter inom socialförvaltningens vuxenverksamhet har en psykiatrisk problematik och därmed rätt till att få en SIP, menar Åke.

– Det finns sannolikt ett mörkertal inom barn och unga också, påpekar Bosse.

Klienten kommer att märka det här arbetet först och främst genom att de och deras anhöriga ska vara med att ta fram den samordnade individuella planen och målen i den. Där kommer det också att framgå tydligt vem som ska göra vad. Det kommer sedan att leda till en tydligare kontinuitet och en bättre uppföljning i ärendena.

Unga vuxna en nyckelgrupp

En grupp som är extra viktig att nå ut till är unga vuxna (18-25 år) med upplevd psykisk ohälsa.

– Kan vi jobba förebyggande med dem som ligger i riskzonen, utan att det först kräver en psykiatrisk diagnos, då kan vi kanske vända utvecklingen i tid, tror Åke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *